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Mr Chairman, 
 
Introduction 
 
Tribute to Alain Pellet 
 
Mr Chairman, 
 
The UK would like to take this opportunity to pay tribute to Professor Pellet 



 

 
 

I now turn to the Guidelines themselves. 





 

 
 

 
�7�K�H�� �8�.�¶�V�� �S�R�V�L�W�L�R�Q�� �K�D�V�� �D�O�Z�D�\�V�� �E�H�H�Q�� �W�K�D�W���� �L�Q�� �D�F�F�R�U�G�D�Q�F�H�� �Z�L�W�K�� �W�K�H�� �,�&�-�¶�V��
Advisory Opinion on Reservations to the Genocide Convention, if a State has 
made an invalid reservation, it has not validly expressed its consent to be 
bound.  And so treaty relations cannot arise.  We consider this to be the lex 
lata. 
 
As well as in our comments to the Commission, we have set out our view in 
�G�H�W�D�L�O�� �L�Q�� �R�X�U�� �R�E�V�H�U�Y�D�W�L�R�Q�V�� �R�Q�� �W�K�H�� �+�X�P�D�Q�� �5�L�J�K�W�V�� �&�R�P�P�L�W�W�H�H�¶�V�� �*�H�Q�H�U�D�O��
Comment 24.  There, the UK made the obvious point that treaty relations are 
based on consent and the only result of an invalid reservation is that treaty 
relations will not arise between the reserving and objecting States. 
 
In 2009, the Commission suggested that there should be a presumption that a 
State entering an invalid reservation would nevertheless become a party to a 
treaty without the benefit of its invalid reservations.  That presumption could, 
however, be rebutted on the basis of non-exhaustive criteria. 
 
Although w�H�� �U�H�V�S�R�Q�G�H�G�� �S�R�V�L�W�L�Y�H�O�\�� �W�R�� �W�K�H�� �V�H�Q�W�L�P�H�Q�W�� �E�H�K�L�Q�G�� �W�K�H�� �&�R�P�P�L�V�V�L�R�Q�¶�V��
thinking, we considered the listed criteria vague, and, as such, voiced the 
opinion that the guideline as then drafted would lead to a lack of legal 
certainty.   
 
The current guideline 4.5.3 is much closer to the suggested draft we put 
forward in our written comments in 2010.  With regards paragraph 1, we 
would agree that whether the reserving State wishes to be bound without the 
benefit of its reservation or considers it is not bound by the treaty at all if its 
reservation is deemed invalid depends on the intention of the reserving State.   
Paragraph 2 does not, in our view, reflect the lex lata, and does not purport to 
do so.  There is a real question �± dealt with in the commentary �± as to 
whether paragraph 2 would have been better setting out the reverse 
presumption. However, we appreciate that a choice had to be made, and that 
the Commission has put forward its proposals in guideline 4.5.3 for future 
practice in an effort to strike a reasonable balance. 
 
�3�D�U�D�J�U�D�S�K�������O�R�R�N�V���D�W���W�K�H���L�V�V�X�H���R�I���D���6�W�D�W�H�¶�V���³�L�Q�W�H�Q�W�L�R�Q�´�������8�Q�G�H�U���W�K�L�V���S�D�U�D�J�U�D�S�K����
�D���6�W�D�W�H���F�D�Q���V�W�D�W�H���³�D�W���D�Q�\���W�L�P�H�´���W�K�D�W���L�W���G�R�H�V���Q�R�W���Z�L�V�K���W�R���E�H���E�R�X�Q�G���E�\���D���W�U�H�D�W�\���L�I��
its reservations are considered invalid.  This would enable a reserving State to 
s



 

 
 

 
Mr Chairman, 
 



 

 
 

We would like to end our statement by thanking, once again, Professor Pellet 
and the Commission for producing such a comprehensive and thoroughly 
researched piece of work.  Like the 1969 Vienna Convention on the Law of 
Treaties, we are confident it will stand the test of time, and that the work will 
prove to be the definitive guide to reservations for decades to come.   
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